Friday, April 4, 2008

Tema Japan: Del 14

Fredag 2008-04-04

Storfot

Käkar en pastasallad jag köpte på vägen hem igår till frukost. Jonas gör varma mackor i sin fisk-ugn som han tydligen har. Igen så är vi sjuk sena på att gå upp, kvart i ett har jag nog med energi att sparka upp Jonas. Vi drar i alla fall iväg till Sendais högsta hus som ligger vid centralstationen för att få se lite stadsutsikt samt kunna pejla in var Buddhan står (vi fuskar dock och tar även med oss en karta utskriven från google maps).

Hissen upp till utsiktsplatsen i huset går riktigt fort och går givetvis på utsidan av huset. På 32:a våningen ligger en restaurang och lite annats smått och gott för turister. Vi checkar in buddhan samt lite annat och åker ner igen.

Utsikt från huset.

Vi har bestämmt oss för att INTE gå hela vägen till Buddhan idag. Det går nämligen en tunnelbana som har en station ungefär halvvägs dit. En station längre bort på samma linje ligger en station som vi gick förbi när vi letade efter Buddhan i onsdags. Vid stationen köper vi även biljetter till "Shinkan" (Shinkansen - snabbtåget vi ska ta till Tokyo) för imorgon. 10 400 Yen (drygt 600 kr) kostar det för en sträcka på kanske 40 mil som tar 1h 35 min. Värt!

Efter ca 15 minuter är vi på plats för att börja (eller fortsätta från i onsdags) vår vandring till den helige statyn. Man kan faktiskt se den när vi går av tåget. Man kan även se en ganska stor byggnad som vi tar fäste på till att börja med. Idag går det betygligt enklare att ta oss till statyn, gatorna är nästan helt raka och leder mot den utan att svänga av.

Ganska nära nu.

Väl framme är den faktiskt riktigt stor. Den ska tydligen vara 100 meter hög. Har även läst att det går att ta en hiss upp i den så går in genom drakmunnen som är huvudingången. för 500 Yen (30 kr) får man gå in och se på nån tråkig utställning men även åka upp till 12:e våningen (vad nu det blir i meter). Uppe finns ingen utsiktsplats utan det är små fönster man kan se ut igenom.

Precis nedanför. Lite svårt att få med hela. Vet inte om det syns, men det hänger en jude-stjärna runt halsen av någon anledning.

Utsikten från ett fönster. Låg en golfbana bakom statyn uppenbarligen.

Ok, ett bevis på att jag faktiskt var där.



Hungriga av promenaden tar vi dock vår nästa tillflykt till ett Mc Donalds vi såg på vägen och trycker i oss hamburgare så det står härliga till (bl.a en dubbel Big Mac, GOTT). Trötta tar vi oss ändå tillbaka till tunnelbanan dock är det nedförsbacke nu så det går ganska fort, runt 40 minuter. Åker hem och tar en dusch samt skriver blogg i två timmar (det tar MYCKET längre tid än man kan tro). Ikväll ska vi packa inför imorgon (tåget går 10:30) och kanske spela lite data.

1 comment:

Anonymous said...

ni är så söta när ni letar efter "buddhan". storfot är en blivande presentationbild, det känner jag starkt.