Saturday, March 29, 2008

Tema Japan: Observationer del 1

- Folk går runt med munskydd. I japan anses det uppenbarligen som ens plikt att skydda omgivingen mot sina sjukdomar. På stan, i affärer, överallt ser man folk med munskydd. Med tanke på hur många som har det kan man ifrågasätta om de faktiskt fungerar.

- Dricks. Man dricksar inte i japan. Aldrig. Inte någonstans. Betalar man för mycket på restaurang och är på väg ut springer personalen efter en med växeln oavsett hur lite det är.

- Människor med lasersvärd. Det står folk med "lasersvärd" som de dirigerar trafiken med.

- Människor med uniform/arbetskläder som utför onödiga uppgifter. Vart man än går eller vad man än gör finns det massa människor som jobbar med saker som är helt onödigt. T.ex i affärer finns det ofta fler som jobbar än det finns kunder. Alltid. Vid vägarbeten finns det alltid 3-4 personer som står och ser halvt upptagna ut utan att göra något. På en bar kan det finnas 3 bartenders och inga andra kunder än oss och ändå tar det 15 minuter att få en öl. Etc, Etc.

- Hus är inte isolerade i japan. Samtliga lägenheter som finns här har stora englasfönster och tunna pappväggar. Samt inga element. Temperaturen ute = temperaturen inne om man inte har kamin/Air Condition.

- Gas. Allt som ingår i standardutförandet i en lägenhet drivs med gas. Värmen till duschen, värmen till handfatet, spisen.

- Kaminer. Kaminerna här drivs med fotogen. Fotogen kan köpas på alla bensinmackar samt så är det en fotogenbil som åker runt några gånger i veckan man kan köpa av till marginellt dyrare pris.

- Maskiner som pratar. Alla maskiner i japan "pratar". Kaminen säger nått på japanska när den sätts på eller stängs av. Riskokare detsamma. När bilar kör ut från parkeringshus säger en röst till fotgängare att akta bilen. Lastbilar som ska svänga upplyser om detta med tal.

- Storleken. Japaner är verkligen så små som man trott. Går man på stan har man inga problem att se ungefär hur långt som helst.

- Barer. De flesta barer är väldigt små och ligger i tillsynes vanliga hus med bara en liten skylt på framsidan av huset, Men går sedan in i ett trapphus och åker till rätt våning och väljer rätt bar. På fredag och lördagkvällar har dom lite större av dessa barer ofta inkastare på gatan. Inkastarna är dock inte alls jobbiga utan mycket artiga.

- Arkadhallar. Finns lite överallt. Alla har liknande upplägg. Detta finns:
1. Ett gäng fotoautomater. Man går in ett gäng och tar foto. Efter man tagit fotot kan man lägga till saker till det på en skärm (typ hjärtan, ponys, eller andra gulliga saker). Sen Skriv fotot ut som man gjort det.
2. Gitarr+trumspel som vi brukar lira finns alltid. En eller två uppsättningar.
3. DJ-Spelet finns också på de flesta ställen. Oftast en eller två stycken.
4. Enarmade banditer. Verkar inte så populärar men de finns alltid.
5. Maskin där man lägger i pengar och kan styra en klo som ska ta upp ett gosedjur/annat onödigt. Klon är ju emmelertid så svag så det är omöjligt att få upp något. Brukar vara 5-15 stycken.

Jonas låter sig inte luras av klo-spelet

6. Ett slags spel där man genom att ha kort på en stor spelplan styr sina enheter i ett stort slag. På en skärm ser man sedan hur det ser ut i spelet. Svårt att fröklara men det ser riktigt avancerat ut, den verkar känna av var på spelplanen man har korten och därav hur man attackerar/flyttar sina enheter Bruakr vara ett gång såna här, inte säker på om de är ihopkopplade på något sätt.
7. Trumspel där det är två stora bongotrummor som man slår på. Brukar bara vara en per ställe.

Jonas och Tony ska slå på stora trumman

8. Spel där man försöker putta ner poletter från en plattform genom att stoppa i poletter. Riktigt populärt och brukar vara näst intill fullsatt vid detta. Ser hur tråkigt ut som helst.


9. Travspel. Det är en stooooor skärm där det går travlopp lite då och då. Kanske 10-15 platser vid små skärmar framför den stora. Vid de små skärmarna satsar man på en häst. Verkar också vara rätt avancerat. Såg att nån typ klappade på en häst på skärmen innan ett lopp.
10. Massa andra vanliga arkadspel typ fightspel, house of the dead, etc.

2 comments:

blaskagg said...

Kul observationer. Men munskydden... är de inte till för att skydda sig själv från avgaser?

Anders Ewerstein said...

Kan vara. Dock har jag svårt att tro att det är så i Sendai - inte alls så mycket trafik här. Har heller inte fått något definitivt svar från någon här. Kanske har olika personer det av olika anledningar..